Vår!

Det känns som vår i luften! Självklart jätteskönt även om jag älskat denna vintern med snö och kyla. Dessvärre var det inte en liten skada min rygg hade fått utan diskbråck och en rad andra bekymmer, men jag är på bättringsvägen men hittills har det tagit sådär 2 månader för att känna mig såpass... Mer tid kommer det sannolikt också att ta, men lite med på banan känner jag mig nu i alla fall!

Underbara Casablanca och duktiga Lovisa på en härlig vårtur.
Lovisa har varit helt fantastisk denna vinter och skött mockning och fodring av alla hästar under hela min sjukdomstid!

Thea och Pawnee i förgrunden. Pawnee har allt lagt på sig några modiga kilo denna vinter...

Vi har fått vår första kalv och fler är på väg! Tid för kastrering av 2-årshingstarna är beställd så nu ryker kulorna om några dagar! Rätt årstid nu, så nu väntar vi inte längre.

Vill också nämna min mamma som skulle ha fyllt 75 år den 14 mars. Hon dog i cancer när hon var 47 år och hon fick tråkigt nog aldrig uppleva något av det som jag håller på med idag. Inte sina barnbarn heller. Mamma var fantastiskt duktig på att teckna och måla, en ådra som Lovisa också begåvats med. Hon var också svensk mästarinna i stafett på 50-talet och hon tävlade för YMER i Borås. Mamma var en flitmyra. Älskade djur! Hästar och hundar var favoritdjuren. Jag minns att hon nämnde pointer och dalmatiner som raser som hon var särskilt förtjust i. På födelsedagen lät jag ett ljus brinna hela dagen vid hennes foto.♥

Jenny Svartholm


Vikten av bra medarbetare har fler än jag velat framhålla, senast var det i stuteri Iglatjärns blogg jag läste en sådan presentation. Håller fullkomligt med om att det är SÅ viktigt med kompetenta personer kring allt detta med häst, alltifrån hovslagare, foderleverantör, veterinär, utbildare osv. Jag vill säga att vi är lyckligt lottade härvidlag, och jag vill ägna detta inlägg åt Jenny Svartholm som vi kommit att få förmånen att bo nära på senare tid vilket resulterat i ett bra hästsamarbete när det gäller inridning av unghästar och visning på utställning.

Jenny har ridit sedan 5 års ålder och på ridskola fram till 12 års ålder. Den första egna hästen var shetlandsponnyn Diana, en väl inkörd och fantastiskt trevlig och väluppfostrad häst som sedan betäcktes med hingsten Garvis RS 157 vilket resulterade i fölet Mindy som Jenny tävlade i körning med. På bilderna ser vi en ung Jenny med stoet Diana.

Nedan ses Jenny tävla med den egna uppfödningen Mindy, Dianas föl.


Tuffe var en NSV valack som Jenny tränade hoppning och tävlade clear rounder med och som också vann att bli omslagsbild på Min Häst någon gång på 80-talet! Tuffe var, enligt Jenny, världens snällaste häst. Han köptes från Visingsö och han fanns i Jennys liv när hon var 9-13 år.

Därefter letade familjen istället en mer kompetent tävlingshäst och valet föll på halvblodsstoet Samanta e. Gibraltar 491 u. Gasira 13276 ue. Gaspadin 499. Samanta var en ganska skarp häst och kanske inte det första man skulle välja till sin 13-åriga dotter, men Jenny hade bestämt sig! Jenny tävlade henne några år i hoppning för att sedan gå över till dressyr.


Samtidigt som Samanta fanns på gården hade Jenny och hennes familj foderhästen Bamse, ett varmblod, som Jenny tävlade i körning med. Här ses Jenny på kuskbocken med Bamse framför och hans ägare bredvid.

1994 köpte Jenny halvblodsfölet Capella e. Uttini 733 u. Nepita 18667 ue. Nepal 390. Detta blev så småningom Jennys tävlingshäst. Hon är tävlad upp till LA:4 lokalt och regionalt. Vinster och placeringar i ca 80 % av alla starter. Capella är även körd men det blev aldrig något tävlande med henne i körning då Jenny satsade fullt ut på dressyren istället. Jenny beskriver Capella som en mycket trevlig allroundhäst. Capella är den enda hästen av dem ovan som finns kvar i Jennys ägo idag.

Jenny och Capella

Jenny och Capella på deras första tävling i LC:1 i Bollebygd. Ekipaget vann!

Mera Capella...

År 2000 betäcktes Samanta med Pomme Royal 892 och Mira blev till.

Tyvärr fick hon tas bort hösten 2008 pga glidledsartrit på båda bakbenen samt närliggande tornutskott vid ryggkotorna under sadelläget. Hon kom aldrig till tävling pga sina problem.

Jenny är dressyrdomarutbildad men är inte verksam som domare idag. Tävlat lätta klasser dressyr och tränar upp till medelsvår. Hon har mest tränat för Sten Åstedt (Stall SÅ i Skene, unghästutbildare och tävlingsryttare), Jan Schöneman (A-tränare i dressyr, verksam i Norden) och Nina Känsälä (beridare hos Jan Brink) Hon har även tävlat i körning upp till regional nivå. Nedan ses Jenny som vagndomare på en körtävling vid Tjolöholms slott. Kusk för fyrspannet är dansken Ole Buch Jensen.

Förutom halvblodsstoet Capella har Jenny numera ridponnystoet Missaluba MW född 2004 e. Feno-Me RP 137 u. Missa d´Arjon 43-94-1008 ue. Marsvogel xx. Hon köptes som 2-åring, och som 3-åring erhöll Missa hoppdiplom på treårstestet och vann sedan dessutom hoppfinalen på Riksfinalen i Falkenberg 2007! Missa utbildas i dressyr men tanken är att hon skall sättas i avelsboxen så småningom.

Vi är så glada för att Jenny hittat en gård med sin Andreas och "flyttat hem" igen efter några år i förskingringen så att vi kan ha ett sådant fint samarbete på hästfronten. Jenny har ridit in två av våra uppfödningar hittills; Långåsens Black Cassio och Långåsens Casablanca.
Resultatet har varit mycket gott och Jenny har även anlitats till visning på utställningar och premiering, av oss men också av fler uppfödare. Hon har fått mycket beröm för sin goda visning och en utav hennes styrkor är förmågan att hantera alla slags hästar och hennes lugn smittar av sig på dem. Som unghästutbildare har Jenny därför de bästa kvalitéer!

Här är det Enmarkens  Mr Merlin som Jenny har i snöret

Gwynfaes Manawydan (Sheridans pappa) och Jenny springer för Guld
Alcon 40 p i Tidaholm!

Jenny och Casablanca på 3-årstestet i Nossebro.
Hela år 2009 var Jenny mycket ute och visade häst för oss och andra. Jag tror att det sammanlagt var vid 9 tillfällen. Hingstvisning på Grevagården, unghästutställning i Hanaskede, domarkurs i Lerum, 3-årspremiering i Svenljunga, SWF:s lokalutställning i Lerum, Stora utställningen i Tidaholm, SWF:s lokalutställning i Kållared, 3-årstest i Nossebro och Riksfinal i Falkenberg! Skörden blev totalt: 1 Avelsdiplom, 2 Guld, 1 Gångartsutmärkelse, 1 Hopputmärkelse och 7 silver! Inte illa jobbat!

Jenny ger också vår Lovisa och Alcon lektioner, samt Thea som rider Pawnee plus ytterligare några ekipage i trakten.

Glädjande nog är det till just Jenny som Rebecka Gustafsson har sålt Långåsens Mr Texas. För närvarande väntar Jenny barn och Texas har en välbehövlig vila. Tanken med honom är att Jenny skall vidareutbilda honom, kanske kvala till 6-årschampionatet nästa år. Sammanlagt har Jenny alltså Missaluba MW, Capella och Långåsens Mr Texas. Hennes förhoppning är också att vår Casablanca skall ge henne ett stoföl nästa år som skall bli ett komplement till framtida avelsplaner. Jennys hjärta brinner för ridponnyavel och där passar ju welshen alldeles utmärkt in!
Till sist en bild på en treårig Mr Texas med uppfödare och undertecknad på hästryggen.

/Karin♥



Bilder på riden Athena

Det kom bilder från Carina och hennes duktiga flickor igen! Så här långt har de också kommit med Athenas inridning. Jättekul! tycker vi förstås att det är när det går så bra med denna tjej.

Emelie och Athena



Annie rider arabstoet Regenta och så Emelie på Athena

Naturlig böjning - precis som sin mamma och sina syskon. Alla kröker de nacken och börjar jobba på en gång. Kul ponnyer att rida.

Tack för dessa bilder! Värmer ett uppfödarhjärta... ♥

RSS 2.0