Långåsens Emilia är född!

Så kom hon till sist, vårt efterlängtade svarta sto undan Desdemona! Prick på utsatt tid var det dock, men Desdemona har ändå lyckats hålla oss på sträckbänken bra länge. Sista helgen i mars hade hon vaxproppar och jag vågade inte åka till Ljungby på hingstpremiering. Bäst att vara hemma. Hon brukar föla något dygn efter vaxpropparnas tillkomst och dessutom brukar hon nedkomma lite tidigare än vad som är beräknat så vakandet började då kan man säga. Det har varit mycket stånkade och bökande från damens sida men aldrig tycktes hon vilja föla! Ibland orkade hon knappast gå för att någon dag senare rulla sig som om ingen mage fanns!

Några dagar före nedkomst

Sedan har även oron varit stor. 2007 kom föl och moderkaka i ett enda pladask och fölis var kvävd. Sådant vill man inte uppleva igen. Dessutom är vår donna 22 år, sista fölet på henne, och givetvis vill man att det skall gå bra! Ett svart sto att spara kunde kanske vara lite mycket begärt-det får bli vad det vill bara det lever!

Kl 22.30 gick jag ut för en kvällskontroll innan läggdags. Det borde bli något det närmaste dygnet men misströstan var stor. Mer fölsjuk hade hon allt sett ut andra gånger de sista veckorna än vad hon gjorde denna kvällen. Men när jag kom in i stallet låg Desdemona ner. Hon reste sig upp och hinnorna hängde därbak! Va?! Har hon fölat? Visst var det så! Där låg ju ett föl och svart var det. Dessutom ett sto! Två vita bak och en underbar skjuten stjärn.♥ Kan det bli bättre?


Det blev att jaga ut hela familjen till stallet och givetvis kände vi oss mycket lyckliga! Tack Gode Gud! säger jag bara-vilket underverk!


Ville ringa "farmor" Maud så fort det gick men inte svarade hon den annars så pigga nattugglan! Fick njuta själv och bara betrakta den lilla, tills Maud äntligen svarade! Stor glädje även i Ljungskile över Manawydans dotter på Långås.

I Shakespeares tragiska pjäs om Othello och Desdemona har vi funnit namnen till Desdemonas avkommor födda hos oss. Det fanns bara två flicknamn utöver Desdemona: Bianca och Emilia. Nu är de båda upptagna. Desdemona har fått sammanlagt 5 hingstar och 3 ston i sin avelskarriär. Av de 8 är 6 födda på Långås (2 ston och 4 hingstar). Härligt att det slutade med ett svart sto så att hennes gener är tryggade hos oss!

12 timmar efter födelsen blev det en liten vårpromenad med mor och dotter. Desdemona är stolt som en "tupp"!
Vi är lyckliga och tycker att en stor dröm har blivit sann!

Alice

Idag har vi varit med Alice hos veterinären och ögonlyst och patellaundersökt henne. Allt UA! Perfekt och jätteroligt givetvis för då är hon klar för parning. Om allt går vägen så blir det valpar i juni. ♥
 
Alice heter egentligen Mongrels Madison Midlesmoor och är en jättetrevlig Lancashire Heelertik med ett stort hjärta och glatt humör! Älskar att röra på sig och veterinären tyckte att hon var ovanligt välmusklad!

Foto: Anna Enmark

RSS 2.0